Receptek

Vöröslencse wrap

Hozzávalók:

  • 200 g vöröslencse
  • 400 ml víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek útifű maghéj (elhagyható)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A vöröslencsét áztasd be a vízbe legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára), hogy megpuhuljon.
  2. Az áztatott lencsét a vízzel együtt tedd turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát és a sót, majd turmixold sima, palacsintaszerű állagúra. Keverd bele az útifű maghéjat, ettől rugalmasabb lesz a lap.
  3. Közepes lángon, serpenyőben süsd pár percig mindkét oldalát.
  4. Ha kész, hagyd kihűlni, majd használhatod wrapként vagy kenyérhelyettesítőként.

Zöldség steak

Készítheted karfiolból, zellerből, káposztából, mindegyik nagyon finom és kiváló megoldás hús helyett! Nagyon egyszerű az elkészítése: vágj 2-3 cm vastag szeleteket (karfiol esetén középen érdemes szétvágni és onnan 1-1 nagy szeletet levágni), olajjal keverd össze a fűszereket és kend be vele a zöldségsteak mindkét oldalát. Ezután tedd be előmelegített sütőbe (200 C) és süsd, amíg jól átsül, közben fordítsd meg.

Fűszer tipp karfiol steak-hez: 2 EK olívaolajhoz 0,5 TK pirospaprika, 0,5 TK só és 0,5 gerezd fokhagyma.

Hummusz – alaprecept

Hozzávalók

  • 300-350 g főtt (vagy konzerv) csicseriborsó
  • 3-4 evőkanál tahini paszta (ha házilag készíted: szezámmag és olívaolaj)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, fehérbors

Készítheted száraz csicseriborsóból vagy konzervből. Én jobban szeretem azt, amit én főzök – ilyenkor beáztatom néhány órára, áztatás után nagyon gyorsan megfő. Adj hozzá tahini pasztát (elkészítését lásd lent), római köményt (ez adja meg igazán a jellegzetes ízét), fehérborsot, sót, citromlevet, kevés olívaolajat – tedd egy aprítógépbe, amíg homogén állagú krémet nem kapsz és kész is! Ha túl sűrű, akkor tegyél hozzá a csicseriborsó főzővizéből (vagy sima vizet, ha úgy jársz, mint én, és kiöntöd az összes főzővizet), a fűszerekkel is lehet játszani.

A tahini szósz készítése is nagyon egyszerű: pirítsd egy serpenyőben a szezámmagot, amíg kap egy kis színt (kb. 100 g-ot, ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, de nem kell mind a fenti adag hummuszhoz). Tedd át kis méretű késes aprítóba kevés olívaolajjal, addig őröld, amíg krémes állagú nem lesz. Az olaj mennyiségével tudod a sűrűségét beállítani. A maradékot felhasználhatod salátákhoz, vagy mártogatósként zöldségekhez.

Hummusz – további variációk

A csicseriborsó felét cseréld ki más zöldségre és máris valami új, izgalmas ízű krémet kapsz, pl.

  • avokádó,
  • cékla (sült vagy főtt),
  • sütőtök (sült vagy főtt) hozzáadásával.