Vöröslencse wrap
Hozzávalók:
- 200 g vöröslencse
- 400 ml víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek útifű maghéj (elhagyható)
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A vöröslencsét áztasd be a vízbe legalább 3-4 órára (vagy egy éjszakára), hogy megpuhuljon.
- Az áztatott lencsét a vízzel együtt tedd turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát és a sót, majd turmixold sima, palacsintaszerű állagúra. Keverd bele az útifű maghéjat, ettől rugalmasabb lesz a lap.
- Közepes lángon, serpenyőben süsd pár percig mindkét oldalát.
- Ha kész, hagyd kihűlni, majd használhatod wrapként vagy kenyérhelyettesítőként.

Zöldség steak
Készítheted karfiolból, zellerből, káposztából, mindegyik nagyon finom és kiváló megoldás hús helyett! Nagyon egyszerű az elkészítése: vágj 2-3 cm vastag szeleteket (karfiol esetén középen érdemes szétvágni és onnan 1-1 nagy szeletet levágni), olajjal keverd össze a fűszereket és kend be vele a zöldségsteak mindkét oldalát. Ezután tedd be előmelegített sütőbe (200 C) és süsd, amíg jól átsül, közben fordítsd meg.
Fűszer tipp karfiol steak-hez: 2 EK olívaolajhoz 0,5 TK pirospaprika, 0,5 TK só és 0,5 gerezd fokhagyma.

Hummusz – alaprecept
Hozzávalók
- 300-350 g főtt (vagy konzerv) csicseriborsó
- 3-4 evőkanál tahini paszta (ha házilag készíted: szezámmag és olívaolaj)
- 1 teáskanál római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- só, fehérbors
Készítheted száraz csicseriborsóból vagy konzervből. Én jobban szeretem azt, amit én főzök – ilyenkor beáztatom néhány órára, áztatás után nagyon gyorsan megfő. Adj hozzá tahini pasztát (elkészítését lásd lent), római köményt (ez adja meg igazán a jellegzetes ízét), fehérborsot, sót, citromlevet, kevés olívaolajat – tedd egy aprítógépbe, amíg homogén állagú krémet nem kapsz és kész is! Ha túl sűrű, akkor tegyél hozzá a csicseriborsó főzővizéből (vagy sima vizet, ha úgy jársz, mint én, és kiöntöd az összes főzővizet), a fűszerekkel is lehet játszani.
A tahini szósz készítése is nagyon egyszerű: pirítsd egy serpenyőben a szezámmagot, amíg kap egy kis színt (kb. 100 g-ot, ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, de nem kell mind a fenti adag hummuszhoz). Tedd át kis méretű késes aprítóba kevés olívaolajjal, addig őröld, amíg krémes állagú nem lesz. Az olaj mennyiségével tudod a sűrűségét beállítani. A maradékot felhasználhatod salátákhoz, vagy mártogatósként zöldségekhez.
Hummusz – további variációk
A csicseriborsó felét cseréld ki más zöldségre és máris valami új, izgalmas ízű krémet kapsz, pl.
- avokádó,
- cékla (sült vagy főtt),
- sütőtök (sült vagy főtt) hozzáadásával.